Etlik Bıldırcın Türleri ve Özellikleri

Etlik bıldırcın, hem ekonomik değeri yüksek hem de sağlık alanında faydalarıyla dikkat çeken bir kuş türüdür. Yumurtası astım tedavisinde kullanılırken, eti lezzetli bir besin kaynağı olarak tercih edilmektedir. Tarih boyunca farklı amaçlarla yetiştirilen bıldırcınlar, günümüzde protein ihtiyacını karşılamak için önemli bir kaynak haline gelmiştir.
Etlik Bıldırcın Türleri ve Özellikleri
07 Eylül 2024

Etlik Bıldırcın


Etlik bıldırcın, ekonomik açıdan değeri yüksek olan ve eti yemeklerde, yumurtası genellikle astım hastalığının tedavisinde kullanılan bir kuş türüdür. Lezzetli ve küçük etli bir yapıya sahiptir. Bu bıldırcın çeşidi ilk olarak Carl Linnaeus'un "Systema Naturae" adlı eserinde tanımlanmıştır.

Tarihi Gelişimi


12. yüzyıl öncesinde Japonya'da eğlence ve hoş sesleri için yetiştirilen bıldırcınlar, zamanla eti ve yumurtası için de üretilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde eti oldukça sevilmekteydi. Günümüzde ise laboratuvarlarda deney amaçlı kullanılmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon istilasında birçok bıldırcın soyu kaybolmuş, ötücü ırk ise tamamen yok olmuştur. Daha sonra yeni bıldırcın türleri üretmek için yabancı bıldırcınlardan destek alınmıştır. Bu cinsler ağırlıkları, yumurta verimleri ve tüyleri açısından selekte edilmiştir. Bıldırcınların oluşturulmasında değişimler piliçlere oranla düşüktür. Bıldırcınlar üzerinde birçok araştırma yapılmış olsa da, araştırmalarda bıldırcın model olarak kullanılmış ve çok az araştırıcı bıldırcının kendisi ile ilgilenmiştir. Japon bıldırcınlarında seleksiyon nadirdir. Seleksiyonlarda başarı elde edilememesine rağmen Manchurian Golden, British Range, English White, Tuxedo gibi çeşitli ırklar üretilmiştir.

Genel Bilgiler


Bıldırcın, gelişmiş ülkelerde hayvanlardan alınan protein eksikliğini ve açığını karşılamak üzere değer kazanmıştır. Yapıları küçük olduğu için yetiştirilmeleri kolaydır. 6 haftada kesime gelmektedir. Özgür kuşlar oldukları için kapalı mekanlarda yetiştirilmeleri daha uygundur. Yumurtasının çiğ olarak içilmesi astıma son derece iyi gelmektedir. Eti lezzetli olduğu için tercih edilir bir konuma gelmiştir.

Etlik Bıldırcın Türleri

  • Normal Pharoah Coturnix: Bu bıldırcın türünün yetişkinleri 100-150 gram ağırlıktadır.
  • Jumbo Brown Coturnix: Ağırlığı yaklaşık olarak 400-450 gramdır. Yabani renklere sahiptir. Yeni yumurtadan çıkanlar kahverengi çizgili ve sarı renklidir. İri bir yapıya sahiptir. Üç gün içerisinde uçmak için tüyleri çıkmaya başlar ve dört haftalık olunca tüyleri tamamen belirir.
  • Manchurian-Golden: Renkleri genellikle altın sarısı ya da tarçın renkli olanlar mevcuttur. Ebatları normal ya da Jumbo'dur. Firavun bıldırcınlarının orijinal hallerinin açılıp mutasyona tabi tutulması ile açık renkleri oluşturulmuştur.
  • English White: Baş kısmının arkasında kahverengi, siyah ya da altın rengi lekeleri bulunan en saf beyaz etli olan bir cinstir.
  • Italian / Roux Dilute: Koyu lekeleri olan açık sarı renklidir.
  • Tibetan (Aka British Range): Genellikle koyu renkli olmasına rağmen beyaz veya tarçın renkli olabilir.
  • Tibetan / Dark Range: Tüyleri bitter çikolata rengini andırır. Erkeklerinde benek bulunmaz.
  • Tuxedo: Smokin ve British Range ırklarından melezleştirilmiştir.

Sağlık Önerileri

  • Genellikle sağlık yönünden sorun yaşatan canlılar değillerdir. Vebadan çok fazla etkilenmezler, yani vebadan ölenlere fazla rastlanmaz. A vitamini ve E vitamini eksikliğine rastlanır. Bu nedenle sağlık taramaları yapılmalıdır.
  • Diğer hayvanlardan ayrı bir yerde üretimi gerçekleştirilmelidir.
  • Ölü olanlar gömme işlemi ile temizlenmelidir.
  • Su kapları her gün temizlenmelidir.
  • Kümes temiz ve kuru tutulmalıdır.
  • Kümese giriş çıkışlarda temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Bıldırcının yattığı yer küf ve toz barındırmayan bir ortam olmalıdır.
  • Kullanılan materyallerin dezenfekte işlemlerine özen gösterilmelidir.
  • Yeni getirilen bıldırcınların sağlık kontrolleri yapılmalı ve dezenfeksiyon işlemleri de unutulmamalıdır ki önceki bıldırcınlar zarar görmesin.
  • Genel olarak vebadan ölmeseler de karabaş, ülseratif enteritis, salmonella pullorum, tavuk çiçeği, viral enteritis, göbek iltihabı ve bakteriyel kanatlı hastalıklar gibi hastalıklar görülmektedir. Bu hastalık belirtilerinin olup olmadığına dikkat edilmeli ve önlemler alınmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Sabite 22 Temmuz 2024 Pazartesi

Etlik bıldırcınların astım hastalığının tedavisinde kullanılması gerçekten etkili mi? Bu konuda kişisel deneyimi olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sabite, etlik bıldırcınların astım hastalığının tedavisinde kullanılması konusunda bazı insanlar olumlu sonuçlar aldıklarını söylüyorlar. Ancak, bu tür alternatif tedavi yöntemlerinin bilimsel olarak kanıtlanmış etkinlikleri olmadığı için dikkatli olmakta fayda var. Kendi deneyimlerini paylaşan kişilere de rastlayabilirsiniz, fakat en doğru ve güvenilir bilgi için bir doktora ya da uzmana danışmanızı tavsiye ederim. Her tedavi yönteminin herkes için aynı derecede etkili olmayabileceğini unutmamak önemlidir.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Bıldırcın Çevirme Nedir ve Nasıl Yapılır?
Bıldırcın Çevirme Nedir ve Nasıl Yapılır?
Güncel
Bıldırcın Yavrusu Türleri ve Özellikleri
Bıldırcın Yavrusu Türleri ve Özellikleri
Güncel
Bıldırcın Gurk Olurmu?
Bıldırcın Gurk Olurmu?