Bıldırcın Yemeği
Bıldırcın yemekleri, Bıldırcın hem yumurtası hem de etinden faydalanılan bir hayvandır. Yumurtası kadar kendisi de protein açısından çok zengin içeriğe sahiptir. Birçok şekilde pişirilip, yemekleri yapılmaktadır. Sizlere bıldırcından yapılan çok lezzetli yemek tarifleri vereceğim. Bıldırcının dolması, bıldırcın ızgarası, pilavı gayet güzel olmakta.
Özellikle Fransızların çok sevdiği bıldırcın an pilavı yapılışından bahsedeceğim.
Bıldırcın an pilavı için gerekli olan malzemeler- 8 tane bıldırcın
- 1 çorba kaşığı dolusu margarin veya tereyağı
- 2 su bardağı kadar pirinç
- 1 fincan kadar beyaz fıstık
- 1 tatlı kaşığı kadar kuş üzümü
- Ayrıca bıldırcınların ciğer ve kalpleri de atılmamalı
- 1 tatlı kaşığı kadar rendelenmiş soğan
- Çok az karabiber
- Yarım tatlı kaşığı kadar tuz
- Varsa 3 bardak kadar et suyu yoksa da normal su
Bıldırcın an pilavı nasıl yapılır?
Bıldırcınları sırt bölgesinden ikiye ayırıp, göğsünün üzerine bastırarak yassı hale getirmeye çalışın. Pirinçleri az tuzlu su ile 1-1,5 saat kadar ıslatın. Fıstığı da üzümü de ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Daha sonra pirinçleri birkaç kere yıkayıp süzün. Bir tavaya tereyağını koyup eritin, bıldırcınları altlı üstlü olarak çok az kızartın (2 dakika kadar). Soğanları koyup bir defa alt üst etmeniz yeterlidir. Daha sonra 1 kaşık daha tereyağını başka bir tencereye koyup eritin, üzerine fıstığı koyup kavurun, sonra pirinci ilave edin.
Hafif hafif 2 dakika daha kavurduktan sonra üzümünü, bıldırcınları, bıldırcınların ciğerlerini, kalplerini de koyun. Tuzunu, biberini, suyunu da ilave ettikten sonra 3-4 dakika orta dereceli bir ocakta kaynatıp ağzını kapatın 15-20 dakika kadar kısık ateşte pişirin, suyunu çektikten sonra sofrada sıcak servis yapın.
Bıldırcın dolması malzemeleri- 8 adet bıldırcın kuşu
- 2 tane ince ince rendelenmiş soğan
- 1 su bardağı kabukları ayıklanmış badem içi
- 2 bardak pirinç, ılık suda bekletilmiş ve süzülmüş olacak
- Yeteli kadar tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 çorba kaşığı kuru üzüm (Çekirdeksiz)
- 3 yemek kaşığı dolusu tereyağı
- 1 su bardağı sıcak su
Bıldırcın dolması nasıl yapılır?
Yağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından üzerine pirinç, tuz, karabiber, üzüm, badem, tarçın ve sıcak su ilave edilir. Pirinçler suyu çekince nar ekşisi ve bal ilave konulur. Daha sora 2 kaşık tereyağı da bıldırcınlar kızartılarak fırın tepsisine konulur. İçlerine pilavlar doldurulur ve ağızları kürdanlar ile ya da nasıl kapatmak isterseniz, kapatılır. Fırında bir su bardağı su ilave edilip bıldırcınlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ayrıca yemeklerde kuru meyvelerin kullanılması eski zamanlar da sebzeler az bulunmaktaydı insanlarda damak tadını arttırmak için kuru meyvelere başvurmuşlardır. İllaki kuru meyve kullanmanıza gerek yok.
Bıldırcın ızgara malzemeleri- 5 adet bıldırcın
- Tuz ve karabiber
Bıldırcın ızgara nasıl yapılır?
Bıldırcınları ortadan ikiye kesip iyice yıkayın, kurulayın. Daha sonra kemiklerini ayıklayın, sert bir şeyle bıldırcının etlerini ezin, yassılaştırın. Daha sonra tuzlayıp ızgara tepsisine sürün, piştikten sonra tuzunu, karabiberini ekleyip servis edin. Tarifler arasında gayet leziz olanlardan birisi de bıldırcın ızgaradır.
Afiyet olsun.
21.01.2024 05:17:12
Bıldırcın Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|