{ "title": "Yavru Bıldırcın Bakımı", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/yavru-bildircin-bakimi.gif", "date": "19.01.2024 17:08:18", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Yavru bıldırcın bakımı, bıldırcın yaklaşık 20-25 cm uzunluğunda, kısa kuyruğa sahip olan, vücudu gri ve kahverengiden oluşan bir kuş türüdür. Bıldırcınların göğüslerindeki tüyler düz pas rengine sahipse erkek bir bıldırcındır, siyah benekli bir şekilde ise dişi bir bıldırcındır. Bıldırcın ekonomik olarak insanı yormadan üretimi yapılacak kanatlı hayvanlardan biridir. Ağırlıkları 120-150 gram kadardır. Bıldırcınlar iki aylık olunca yumurtlamaya yumurta vermeye başlarlar ve her bir bıldırcın yumurtası yaklaşık 9-12 gram arasındadır. Yumurtlama durumlarının aydınlatma sistemleri ile de ilgisi vardır. Bir bıldırcın yılda yaklaşık 200-250 tane kadar yumurta verir. Beslenen bıldırcınlar 5-6 haftalık iken kesilme durumuna gelir. Bu 5-6 hafta içerisinde Dişi bıldırcınlar 120 grama erkek bıldırcınlar ise 150 grama ulaşırlar. Fakat bilim adamları bu bıldırcınların ağırlıklarını daha da arttırabilmek için çalışmalar yapıyorlar. Son yıllarda yetiştiriciler oldukça fazla üretim yapıyorlar çünkü lüks restoranlarda oldukça çok tüketilen bir besin halini almıştır.

Yavru bıldırcın bakımı, bıldırcın üretimi kuluçka makinalarına döllü yumurtaların konulması ile başlar. Fakat döllü yumurtayı bulmak pek kolay değildir. Kuluçka yumurtalarının döl tutma oranlarının yüksek olması gerekir. Erkek bıldırcınlara her kafeste 2-3 tane kadar dişi bıldırcın düşmektedir. Ne kadar çok dişi bıldırcın düşse döl tutma oranı o kadar yüksek yumurtalar olacaktır. İşe damızlık bıldırcın alıp onların yumurtlaması ve çoğaltılması ile başlanır. Fakat damızlık bıldırcınlar en fazla iki üç haftalık olmalıdır. Daha büyük olmaları sağlıklı çoğalmayı engeller. Bıldırcınlarda döllenme ve yumurtlama sağlandıktan sonra yumurtalar kuluçka makinasına yerleştirilir ve 15 gün kadar burada kalması gerekir. Sonra çıkış bölümüne alınır. Yavru bıldırcının tam olarak çıkışı on yedi gün sürer. Bıldırcın yumurtaları makinaya konduğu günden itibaren makina tarafından günde en az 4-5 defa çevrilmelidir. Yavru bıldırcınlar çok katlı makinalarda ya da yerde büyütülebilir. Bıldırcınların bulunduğu ortam sıcaklığı da çok önemlidir. Sıcaklık yeni doğduklarında 35-36 derecede olmalıdır. Daha sonraları her hafta üç derece azaltılmalıdır fakat asla 22 derecenin altına düşmemelidir. Gelişmiş olan ergin bıldırcınlara da sıcaklık 20-25 derece arasında olmalıdır. Tel ızgara tabana sahip geniş kafeslerde büyütme işlemi yapılmalıdır. Damızlık olarak kullanılan bıldırcınlar ise çiftleştirme kafesinde beslenir. Yavru bıldırcınların bakımında ilk 15 gün çok önemlidir. Çünkü kayıpların %30'una yakını bu dönemde verilir. Daha sonraki dönemlerde çok fazla kayıp yaşanmaz. Ancak zamanla ilaç vermek iyi gelir. Hem sağlıkları korunur hem de verimlilikleri artar.

Yavru bıldırcın bakımı, bıldırcınlar birbirini gagalayarak birbirine zarar verebilir bu nedenle bıldırcınların gagaları kesilmelidir. Gagalamanın önüne geçilmesi için ışık seviyesi azaltılmalıdır. Kuru yonca demetleri asılarak bıldırcınlar meşguldü edilebilir böylelikle birbirlerine zarar veremezler. Bıldırcın yetiştiriciliğinde kümes, kafes ve kullanılan araç gereçlerin temizliği de çok önemlidir. Ne kadar temiz ve dezenfekte edilmiş bir ortamda üretim yapılırsa o kadar verim elde edilir.
" } ] }