{ "title": "Yabani Bıldırcın", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/yabani-bildircin-8451.jpg", "date": "21.01.2024 01:40:40", "author": "Oğuzhan Taşcı", "article": [ { "article": "Yabani bıldırcın aslında evlerimizde evcilleştirerek beslediğimiz bıldırcın ile aynıdır. Bıldırcınlar tavuk ve sülünler ile yakın bir bağa sahiptir. Bıldırcınların evcilleştirme işlemi 11. Yüzyılda Japonya ve Çin'de gerçekleşmiştir. Çok eski zamanlardan beri 12. Yüzyıldan önce yabani bıldırcınlar evcilleştirilip Japonya da zevk için özel olarak da sesleri için yetiştirilmeye başlanmıştır. Daha sonraki zamanlarda ise et ve yumurta üretimi açısından önemli bir rol oynayan yabani bıldırcınlar çeşitli bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere laboratuvar hayvanı olarak da önemi artmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında birçok bıldırcın türünün nesli tükenmiş, ötücü soyu ise tamamen ortadan kalkmıştır. Savaş sonrası yeni bıldırcın türleri elde etmek için de yabani bıldırcınlar kullanılmıştır. Bıldırcın sürüleri vücut ağırlıkları, tüy renkleri, yumurta verimi gibi faktörlere dayanarak selekte edilmiştir.

Yabani bıldırcınlarınvücut ağırlıkları

Çok az olması nedeniyle et üretiminde hiçbir zaman piliçler kadar popüler olmamıştır. Ancak özel yiyecekler sınıfında yerini almayı başarmıştır. Ortadoğu, Asya ve Avrupa'da yaygın olarak tüketiliyor olmasına rağmen Kuzey Amerika ve Avustralya da tüketimi oldukça azdır. Bıldırcınların sınıflandırılması, morfolojisi, tarihi, bakımı ve yetiştirilmesi gibi konuları Stanford, Badgett, Ivey ve Wetherbee gibi ünlü bilim adamları tarafından araştırılmıştır.

Yabani bıldırcınlarda kuluçka

Evcilleştirilmiş olan bıldırcınlar doğal kuluçka içgüdülerini yitirmiştir fakat yabani bıldırcınlar için aynısı söylenemez. Yabani bıldırcınların kuluçka süresi yaklaşık olarak 17 ile 18 gün arasında değişmektedir. Kuluçka dönemi konusunda birçok araştırma yapan bilim adamı kuluçka şartları konusunda birbirinden az çok farklı ısı ve nem değerleri bildirmişlerdir. Bu konu hakkında elde edilen bilgiler döllü yumurtaların günde 2 ya da 3 defa toplanması, yumurtaların ısısının oda sıcaklığına düşürülmesi sağlandıktan sonra 10 ya da 13 santigrat derecede ve %70 oranında nemli ortamlarda saklanmalıdır. Kuluçkanın 7. Gününde foliküllerden gözle görülebilir tüyler çıkar 14. Gün ve sonrasında yumurta sarısı tamamen kaybolur. Bıldırcın embriyosunda ölümler 1-2. Günlerde ve ilk tüylenme dönemlerinde sıklıkla görülmektedir. Bu özellikleri sebebiyle tavuklara ve hindilere benzemektedirler.

Yabani bıldırcınlarda cinsiyet tespiti

Canlı ağırlık olarak ortalamaları ergin erkeklerde 100-130 gram ergin dişilerde ise 120-160 gram arasındadır. Görünüş açısından erkek bıldırcınların göğüs tüyleri düz kahverengi dişilerin ise gri renkli ve siyah benekli olduğu bilinmektedir. Ayrıca erkeklerin ve dişilerin başlarında göğüs tüyleriyle aynı renk ve desende şeritler bulunmaktadır. Civcivlerin yumurtadan çıkmasından 2 hafta sonra renk ile cinsiyet tespiti mümkündür. Ancak kesin bir cinsiyet tespiti için bıldırcınların 3 haftalık olması gerekmektedir.

Yabani bıldırcınlarda hastalık

Hastalıklara karşı tavuklara ve diğer kuş türlerine karşı daha dayanıklıdırlar. Ancak bazı hastalıklara karşı çok zayıf oldukları da bilinmektedir. Hastalıklardan korunmak amacıyla tavuk civcivleri için gerekli olan temizlik ve bakım şartları bıldırcınlar içinde geçerlidir.

Günümüzde bıldırcın türleri ve nesli git gide azalmaktadır. Bunun sebebi gereksiz ve aşırı avlanma, av yasaklarına uyulmaması olarak görülmektedir. Ayrıca bıldırcınların doğal yaşam alanlarının daralması ve besin zincirindeki düzensizlikte bu tehlikenin sebeplerindendir.
" } ] }