{ "title": "Etlik Bıldırcın", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/etlik-bildircin.gif", "date": "20.01.2024 05:41:02", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Etlik bıldırcın, Ekonomik açıdan değeri yüksek olan ve eti yemeklerde ve yumurtası genellikle astım hastalığında kullanılan yani eti ve yumurtasından yaralanmak için yetiştirilen bir hayvandır. Küçük ama lezzetli bir eti vardır. Bu bıldırcın çeşidi ilk olarak Systema Naturae adlı eserde tanımlanmaktadır.

Tarihi gelişimi

12. Yüzyıl öncesinde Japonya'da eğlenmek ve hoş sesleri için yetiştirilmiştir. Daha sonraları ise eti ve yumurtası için üretilmiştir. Osmanlı'da eti fazlaca sevilmektedir. Günümüze doğru ise laboratuvarlarda denek olarak değerlendirilmektedir. Çok sayıda bıldırcın soyu İkinci Dünya savaşı sırasında Japon istilasında kaybedilmiştir. Ötücü ırk ise varlığı tamamen sonlanmıştır. Daha sonra yeni bıldırcın türleri üretmek için yabancı bıldırcınlardan destek alınmıştır. Bu cinsler ağırlıkları, yumurta verimleri ve tüyleri bakımından selekte edilmişlerdir. Bıldırcınlar oluştururken değişimler piliçlere oranla düşüktür. Bıldırcınlardan bir hayli araştırma yapılmış olsa da araştırmalarda bıldırcın model olarak kullanılmış çok az araştırıcı bıldırcının kendisi ile ilgilenmiştir Japon bıldırcınlarında seleksiyon nadirdir. Seleksiyonlarda başarı elde edilememesine rağmen manchurian golden, british range, english white, tuxede gibi çeşitli ırklar üretilmiştir.

Genel bilgiler

Bıldırcın gelişmiş ülkelerde hayvanlardan alınan protein eksikliğini ve açığını karşılamak üzere değer kazanmıştır. Yapıları küçük olduğu için yetiştirilmeleri kolaylık sağlamaktadır. 6 haftada kesime gelmektedir. Özgür kuşlar oldukları için kapalı mekanlarda yetiştirilmeleri daha uygundur. Yumurtası çiğ olarak içilmesi astıma son derce iyi gelmektedir. Eti lezzetli olduğu için tercih edilir bir yeri oluşmuştur.

Etlik bıldırcın türleri
Sağlık önerileri
" } ] }