{ "title": "Çin Bıldırcını", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/cin-bildircini.gif", "date": "21.01.2024 02:10:30", "author": "onur karaarslan", "article": [ { "article": "
Çin bıldırcını, anavatanı olarak Hindistan, Çin, Tayland, Yeni Gine, Güney Afrika ve Avustralya gösterilebilir. Bu bıldırcınların yaşam ortamları açık çayır ve otlaklar, alçak çalılıklar ve tarla kıyılarıdır. Çok soğuk havalarda yaşayamadıkları gözlemlenmiştir. Sülüngillerdeki en küçük kuş türü olarak bilinirler. 12-14 cm boyunda, 28-40 gram ağırlığındadır. Erkekte kuyruk 2,5 cm iken dişide bu biraz daha uzundur. Kuyruk uzunluğunun erkekte kısa olması sülüngillere göre ters bir özelliktir. Doğal ortamında ömür süresi bilinmemektedir. Ancak evcil dişiler ortalama 18 ay ile 5 yıl, erkekler 4-5 yıl yaşarlar. Dişilerin yaşam süresinin kısa olması fazla yumurtlaması ile alakalıdır.

Davranış özellikleri: Genelde sakin, insana kolay alışan, ama saklanmayı ve hızlı koşmayı seven hayvanlardır. Mecbur kalmadıkça uçmazlar. Uçuşları ise dik olarak, yukarı doğrudur. Yaşadıkları yerde koşabilecekleri, kanatlarını çırpıp biraz havalanabilecekleri ve saklanabilecekleri yerler olmalıdır. Ayrıca dişilerin yumurta bırakabilecekleri birçok gizli yerin bulunması iyi olur. Yaşadıkları yerde koşabilecekleri, kanatlarını çırpıp biraz havalanabilecekleri ve saklanabilecekleri yerler olmalıdır. Ayrıca dişilerin yumurta bırakabilecekleri birçok gizli yerin bulunması iyi olur.

Üreme: Dişiler 1,5-3 ay arasına, erkekler ise ortalama 1,5-2 aylıkken erişkin olurlar. Bu dönemde dişiler ilk yumurtalarını vermeye başlarlar. Erkekler de çiftleşme davranışı gösterir. Uygun ısı ve ışık olduğu taktirde Japon bıldırcınları gibi devamlı yumurtlarlar. Kuluçka süresi 16-17 gün olan bu bıldırcınların yıllık yumurta sayısı 120-150 arasındadır.

Erkeklerde bir dişiyi seçme eğilimi görülse de başka dişilerle de çiftleşir. Erkek, dişiye lezzetli yiyecekleri hediye olarak verebilir. Toplu olarak yaşayabilen sosyal hayvanlardır ancak üremek için sakin ve yalnız kalabilecekleri ortamlara ihtiyaç duyarlar.

Önemi: İnsanlar için çok fazla ekonomik önemi yoktur. Dünyada daha çok hobi amaçlı üretilmekte ve satışı da hobi amaçlı yapılmaktadır. Japon bıldırcını yumurtaları gibi bir yumurta pazarı da yoktur. Eti de küçük olduğu için tercih edilmez. Ancak yumurtası yenebilir.

Çin bıldırcını yumurtası normal bıldırcın yumurtasının yarısı büyüklüğündedir. Yumurtasının küçük olması sebebiyle ticari yönünden çok görsel ve hobi olarak önem kazanmıştır.
" } ] }