{ "title": "Bıldırcın Yemi", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/bildircin-yemi.gif", "date": "19.01.2024 16:24:03", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Bıldırcın yemi, Son yıllarda et ve yumurtasından faydalanmak üzere alternatif bir kümes hayvanı olarak sıklıkla beslendiği görülen bıldırcının, yaşamını sağlıklı olarak sürdürebilmesi için gerekli olan besinler toplamıdır. Normal şartlarda doğada özgür olarak yaşayan bu canlılar, aynen üyesi oldukları kuşlar grubu familyasındaki diğer üyeler gibi çeşitli otlar, tohumlar, yapraklar, toprak içindeki solucanlar ve çeşitli küçük böceklerle beslenirler. Ancak kafes ortamında bu tarz besinlere ulaşmaları mümkün olmayacağından ve bu şekildeki doğal beslenme üreticiler için yüksek maliyet yükü getireceğinden, bıldırcınlar diğer kümes hayvanları gibi yapay olarak üretilmiş yemlerle beslenmektedir.

Doğru bıldırcın yemi özellikleri nelerdir?

Bıldırcın besiciliği diğer kanatlı besiciliği ile kıyaslanırsa, hayvanın çabuk büyümesi ve erken yumurta vermesi nedeniyle verimli ve getirisi yüksek bir iştir. Ortalama 5-6 haftalıkken kesim yapılabilir ve 2 aylık olduklarında da yumurta vermeye başlarlar. Yılda 200-250 adet arasında yumurta veren bıldırcınların etleri de yumurtaları kadar lezzetli ve besleyicidir. Genellikle lüks restoran ve üst segment müşteri profilinin tercihi olan bıldırcınların doğru bıldırcın yemi ile beslenmesi yüksek verim elde edilebilmesinde esastır. Bıldırcın yemi, hayvanın doğal ortamında olduğu gibi sağlıklı olarak büyümesi için dengelenmiş bir şekilde besleniyor olması beklenir. Bu da enerji, protein ve minerallerle desteklenmiş ve konusunda Uzman üreticiler tarafından piyasaya sunulmuş ürünleri kullanmakla mümkün olmaktadır.

Bıldırcın yemi yapısı ve içeriği nasıl olmalıdır?

Bıldırcın yemleri toz, palet ve granül formda olabilmektedir. Bu tarz suni yemlerin tercihi ile besinlerden faydalanma en üst seviyede gerçekleşirken, bir çeşit bağırsak paraziti olan \"kanatlı koksidiyozu\"nuda önlemektedir. Bıldırcın civcivleri çok küçük olduğundan iyice öğütülmüş yemler tercih edilmelidir. Bu toz halindeki yem su ile hamur yapılarak verilebilir. Ancak kimi büyük tesislerde verimliliği artırmak için toz halinde verildiği de görülmektedir. Bu yapay yemlerin yanında, doğadan uzaklaşmamak ve beslenme dengesinin sağlanması adına, ince kıyılmış yeşil ot ve sebze de verilmelidir. Ancak yavru bıldırcınlara hamur haline getirilmiş yem verilmekte ise yeşillik verilmesi önerilmez. Bu hayvanların tat alma duyusu çok gelişmiş olup acı tatta olan veya tuzlu yemleri sevmemektedirler. Bıldırcınların değişik dönemlerde ve farklı amaçlar için beslenenleri için (Damızlık için ayrılanlar, yumurtlama evresine geçenler, hızlı büyümesi istenenler ve kesim için besiye alınmış olanlar) farklı yem rasyoları ile hazırlanmış besinler gerekmektedir. Bu besinler, belirli yüzdelerde öğütülmüş mısır, yulaf, yağ, soya küspesi, balık unu, dikalsiyum fosfat, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması içermektedir. Bu karışımların dozu Uzman kimyacı ve veteriner hekimlerce ayarlanmalıdır. Aynı zamanda yaşadığı ortamın nem, sıcaklık, hava cereyanı, aydınlatma oranları ve karbondioksit ve amonyak miktarları bıldırcını etkilemektedir.
" } ] }