{ "title": "Bıldırcın Kuluçka", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/bildircin-kulucka-4079.jpg", "date": "21.01.2024 01:43:39", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Bıldırcın Kuluçka, Bıldırcınlar, sülün familyası grubuna dahil olan, yabanisi avlanabilir, kuşlar arasında bulunan küçük kuş türüdür. Yabani bıldırcınlar genelde yaşadığı bölgedeki ot ve bitki tohumlarıyla beslenirler. Eti çok faydalı ve çok lezzetlidir. Dünyada, her bölgede yaşayan çok çeşitleri vardır.

Bıldırcın kuluçka süresi, tavukgiller grubunda bulunan kuşlar gibi kuluçkaya yatar. Genel kuluçka süresi üç haftadır. 17-18'inci günlerde civcivler yumurtadan çıkmaya başlar ve 21. Günde tamamı yumurtadan çıkar. Bıldırcınlar Kuluçkaya yatmadan önce arazide iyice kamufle olmuş yuva yaparlar. Bu yuvaya dişi bıldırcınlar iki günde bir yumurta bırakırlar toplamda 9-10 adet yumurtayı yuvaya bıraktıktan sonra dişi kuş kuluçkaya yatar. Yumurtadan civcivler çıkıp kendini besleyecek duruma gelinceye kadar erkek kuş dişi kuşa besler dişi kuş da civcivleri besler. 21. Günün sonunda civcivler çıkar.

Bıldırcınlar, tavukgillerden olmasına rağmen kümeste kuluçkaya yatmamaktadırlar. Kümeslerde yetişen bıldırcınlar kuluçka kabiliyetini yitirmektedirler. Bıldırcınlar çiftliklerde kuluçka makinesiyle üretilmektedir. Kuluçka makinesine konan bıldırcın yumurtalarının döllü olması için itina ile seçilmelidir. Kuluçka makinesine konacak yumurtalar, önceden düzenlenen çiftleşme kafeslerinde iki dişi bir erkek olarak ayırt edilir ve bu kafeslerden elde edilen döllü yumurtalar kuluçka makinesine konur. Kuluçka makinesine konan bıldırcın yumurtaları 38-39 derecede ve %65-75 arası nem oranında 18 ila 21 gün arasında civcivler çıkmaya başlar. Kuluçka makinesinden çıkan civcivler, soğuk ortama geçmeden ilk hafta 35 dereceli bir ana makineye alınır. İkinci hafta 32 derecede bekletilir ve üçüncü hafta 30 derecede bekletildikten sonra normal kafeslere alınırlar. Yumurtadan çıkan bıldırcın civcivleri çok küçük olduğundan beslenmesine dikkat edilmelidir. Yem iyice öğütülmeli ve su ile karıştırılarak hamur şeklinde verilmelidir. Olgunlaştıktan sonra ise ince, ince doğranmış yeşil ot ve sebze verilebilir.
" } ] }