{ "title": "Bıldırcın Kafesi", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/bildircin-kafesi.gif", "date": "23.01.2024 03:43:26", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Bıldırcın kafesi, Bıldırcın kafesleri genellikle bıldırcın yetiştirilirken bıldırcınları içerisinde muhafaza etmek amacıyla kullanılır. Ayrıca yetiştirilen Bıldırcınların yumurtlama döneminde yumurtalarının zarar görmemesi için de kullanılır. Şekil ve çeşit olarak çok sayıda bıldırcın kafesi vardır. Bıldırcın kafesi satın alırken veya elde yaparken ölçülerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Kafesin içine konulacak olan bıldırcının kafesin içinde rahat hareket etmesi ve incinmemesi gerekir.

Bıldırcın kafeslerinin taban ölçüleri değişebilir fakat yükseklik ölçüleri genellikle standarttır. Bıldırcın kafesi satın alırken ya da elde yaparken taban ölçülerinin 20 x 25 cm ebatında, yükseklik ölçülerinin ise 20 - 23 cm olması gerekmektedir. Bu boyutlardaki bir kafeste 2 bıldırcın yetiştirilebilir. Taban ölçüleri 25 x 35 cm olan kafeslerde ise bir erkek ve üç dişi bıldırcın konulabilir.

Kafeste bıldırcın yetiştirirken kafesin ve bıldırcının temizliği açısından bıldırcın gübrelerinin kafesten sık sık alınması lazımdır. Bıldırcın gübrelerinin kafesten daha kolay alına bilmesi için, kafesin tabanına ızgaralar konulmalıdır. Bu ızgaraların delik ebatlarının 1 x 2 cm olması gerekmektedir. Aynı zamanda üst kısımlarının, arka kısımlarının ve yan kısımlarının ölçüleri ise 3 x 4 veya 3 x 6 cm olması şarttır.

Dişi bıldırcın bulunan kafeslerde, yumurtlama zamanında yumurtaların zarar görmeden ve daha kolay toplana bilmesi için kafesin taban kısmının yumurtanın yumurtalık kısmına girebileceği yöne doğru hafif bir şekilde eğimli olmalıdır. Bu sebeple yumurta yumurtalığa daha kolay girer ve zarar görmeden toplanılır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir husus da bıldırcın yumurtalarının kabukları çok ince ve çabuk kırılmaya eğilimli olduğundan, kafesteki yumurtalık kısmının etrafının, yumurtaların yuvarlanırken etrafa çarpıp kırılmasına engel olmak amacıyla lastik ya da sünger tarzı yumuşak bir cisimle çevrilmesi icap eder.

Bıldırcınlar ayrı kafeslerde yetiştirile bilindikleri gibi, aynı kafesler içerisinde grup halinde de yetiştirile bilinirler. Grup halinde yetiştirilen bıldırcınlarda grup sayısının, bıldırcınların birbirlerine zarar vermemesi amacıyla aşırı derecede çok olmamasına özen gösterilmelidir. Bu hem gelişmeleri hem de daha sağlıklı olmaları yönünde daha uygundur. Grup halinde yetiştirilen bıldırcınlarda en fazla dikkat edilmesi gereken bilgilerden biri de kafes ölçüleridir. Bu ölçüler, 30 bıldırcın için tabanı 70 x 70 cm olmalıdır. 50 bıldırcın için ise tabanı 70 x 140 cm olmalıdır. Grup halindeki yetiştirilecek bıldırcınların en fazla 50 tane olması gerekmektedir. Bu kafeslerin yükseklik ölçüsü ise bıldırcınların sıçrarken yaralanmamaları için 30 cm olmalıdır.
" } ] }