{ "title": "Bıldırcın Hastalıkları", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/bildircin-hastaliklari-4624.jpg", "date": "21.01.2024 23:52:47", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bıldırcın hastalıkları, sülüngiller familyasına ait kuşlar arasında yer alan bıldırcın, avlanabilir bir kuş çeşididir. Ufak boylu olan bıldırcınlar kısa mesafelerde hızlı bir şekilde hareket etme özelliğine sahiptirler. Uçuş mesafeleri kısa olduğundan kolaylıkla avlanabilirler. Yerleşik ve göçebe şeklinde yaşayabilen bıldırcın, yumurta üretiminde kullanılmaktadır. Uygun şartlarda yetiştirildiğinde 1 tane bıldırcın 200-300 adet yumurta verebilir.

Bıldırcın hastalıkları

Botulizm: Ölümle sonuçlanabilen gıda zehirlenmesine yol açabilen bir bakteri nedeniyle oluşan hastalıktır. Dünyada en fazla bıldırcınların ölümüne sebep olan C tipi olanıdır. Toksin materyal içeriği olan tüketimler gerçekleşen hayvanlarda zehirlenme şeklinde kendini belli eder. Bazı zamanlarda uzun dönemde yayılabilir. Bıldırcınlarda uyuşukluk, güçsüzlük, yürüme zorluğu gibi belirtiler gözlemlenir. Zehirlenme süreci uzun süreye yayılırsa bacak, boyun ve kanat kısımlarında felç görülebilir. Beraberinde tüylenme bozuklukları gibi belirtiler fark edilebilir.

Kolera: Pastörella Multocida adlı bir mikrobun sebep olduğu bir tür hastalıktır. Kümes içine giren yabani kuşlar tarafından taşınabilen mikrop, dışarıdan alınan kuşlar tarafından da bulaşabilir. Hastalık büyük olasılıkla ölümle sonuçlanabilecek durumlara yol açar. Ateş, tüylenme bozuklukları, ishal, soluma bozuklukları görülebilen belirtiler arasındadır.

Omfalist: Kuluçka döneminde ortaya çıkan yumuşak civciv hastalığı olarak da bilinen bıldırcın hastalıklarından biridir. Escherichia Coli adlı bir mikrobun neden olduğu hastalık kirli yumurtaların kuluçkaya alınması, yumurtalara gübre bulaşması gibi sebeplerden dolayı oluşabilir. Karında şişlik, ıslak göbek, vücut zayıflığı gibi belirtilere yol açabilir.

Kanatlı çiçeği: Çok yavaş yayılan, gırtlak ve ciltte lezyonlara sebep olan bir hastalık türüdür. Farklı enfeksiyonlarla aynı anda görülme olasılığı yüksek bir hastalıktır. Bu şekilde geliştiğinde çok daha ciddi komplikasyonlara yol açabilecek hastalık, baş, bacak, anal bölgede siğil tarzı lezyonların gelişmesine sebep olabilir. Hastalık yaş tipinde ortaya çıkan lezyonlar genelde gırtlak ve ağız etrafında olur. Bıldırcınlarda solunum zorluğuna neden olan hastalık aynı zamanda, yumurta veriminde azalma, döllülük oranında azalma, zayıflık gibi belirtilere yol açabilir. Kanatlılarda hastalığın süresi yaklaşık 1 ay kadardır. Hastalığın bilindik bir tedavisi yoktur. Ancak tavuklarda olduğu gibi tavuk çiçeği aşısı yapılarak önlem alınabilir.

Pullorum: Salmonello pullorum adlı bir mikroorganizma sesiyle ortaya çıkan hastalığın yumurtadan bulaştığı düşünülmektedir. Hastalık oluştuktan sonra 2-3 hafta içinde ölüm gerçekleşebilir. Yetişkin hayvanlarda çok net semptomlar gözlenmezken, yumurta veriminde azalma gibi belirtiler görülebilir.

Kanlı ishal: Koksidiyal protoozon parazitleri nedeniyle oluşum gösteren hastalık sindirim sistemi hastalığı olarak bilinir. Genç bıldırcınlarda daha sık rastlanılan hastalık güçsüzlük, iştah azalması, dışkıda kan, tüy bozuklukları gibi belirtilere yol açabilir. Sülfonamid içerikli yemler, A ve K vitamini takviyeleri önlem amacıyla kullanılabilir.
" } ] }