{ "title": "Bıldırcın Gübresi", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/bildircin-gubresi-2741.jpg", "date": "20.01.2024 11:41:01", "author": "dilan kısa", "article": [ { "article": "Bıldırcın gübresi, bıldırcın dışkısından elde edilir. Bıldırcın gübresi elde etmek için fermantasyon tekniği bilmek işleri daha da kolaylaştırabilir ve hazır olması gereken süreyi kısaltır. Normal şartlar altında 1 yılda hazır hale gelebilen bıldırcın gübresi bu yöntem ile daha kısa sürede hazır hale gelir. Ancak bugün bıldırcın gübresi çok nadir olarak kullanılır. Bu durum yüksek maliyetinden kaynaklanır. Ayrıca bıldırcın gübresi kullanılsa bile tıpkı diğer gübreler gibi her bitkiye uygun olamaz. Bıldırcın gübresi daha çok tuzu seven bitkiler için uygundur. Bu nedenle diğer bitkilere zararlı olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise; zaten tuzlu olan gübreye bıldırcın gübresi karıştırmak tuzluluk oranını gereğinden fazla artırır ve bu da bitkiler için zararlı olabilir. Bıldırcın gübresi hem tuzlu bazlı toprağa adapte olabilen hem suyu çok seven bitkiler için oldukça idealdir. Çünkü içerisinde bulunan tuzun su tutma özelliği vardır. Ayrıca içerisinde bol miktarda azot ve fosfat da bulunur ki bunlar da bitki gelişimi için oldukça gereklidir.

Bıldırcın gübresi bulunan eser elementler bitkiler için çok çabuk emilim sağlar. Bu bağlamda, bitkilerin çok hızlı bir şekilde büyümesini, kütle ve yaprak artışını sağlar, meyve olgunlaşmasına oldukça katkısı vardır. Bir başka özelliği ise bıldırcın gübresi bitkiyi toprak hastalıklarından korur.

Bıldırcın gübresi kompostu için eski bir varil veya özel bir kap gerekir. Kapların içerisine öncelikle saman veya talaş yerleştirilir daha sonra bıldırcın dışkısı bırakılır ve üzeri bir film veya kapakla kapatılır. Bıldırcın dışkısı su ile bir kapta karıştırılıp bitkilerin köklerine dökülebilir. Böylece gübre su ile biraz seyreltilmiş olur ve bitkinin emme işlemi kolaylaşır.
" } ] }