{ "title": "Bıldırcın Göç Zamanı", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/bildircin-goc-zamani-8613.jpg", "date": "21.01.2024 02:42:26", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Bıldırcın Göç Zamanı, dahil diğer kuş türlerinin göçü insanların merak saldığı konulardan biridir. Kuş göçleri, her devir de insanların ilgisini çekmektedir. Yaban yaşamı araştırmacıları kuş göçlerinin sırrını çözmek için göçmen kuşları gruplandırırlar, bu şekilde kuşları daha kolay takip ederler. Avcılar en azından bir kısmı bıldırcınlar göç yapacakları vakit yüksek alanlarda toplandıklarını ve arkalarından esecek bir rüzgârı beklediklerini yani rüzgârı arkalarına alıp göç etmekte olduklarını düşünürler. Bu bilgi ya da inandıkları doğru olmamaktadır.

Kuşlar ya kanat çırparlar ya da süzülerek (Planör uçuşu) göç ederler. Yapılan araştırmalar, kuşların gittikleri istikamete göre karşıdan ya da yanlardan en çok 30 derecelik açılar ile esen rüzgâra karşı göç edebildiklerini ortaya koymaktadır. Bıldırcınlar da buna dahiller. Kuşların, arkadan gelen rüzgârda \"kuyruk dönmesi\" sebebi ile göç yapamadıkları belirlenmiş. Bunun yanı sıra, karşıdan gelen rüzgâr ile rahatlıkla yükseklik kazanmaktadırlar. Şimdi bazı avcılar, Trakya'ya ya da Anadolu kıyılarına bıldırcınların kuzey rüzgârı ile geldiklerini ileri sürerler. Hakikaten de sert poyraz havalarda bıldırcınlar kıyıya \"düşer\" ya da gelirler. Haddizatında gelirler demek pek doğru değil, arkadan gelen rüzgârlarda göçü sürdüremedikleri için, gecenin bir vaktinde fark ettikleri ilk kara parçasına inmeye mecbur olurlar ve inerler. Şayet uygun hava koşulları var ise sabahın ilk saatlerine kadar göç etmeye devam etmektedirler.

Bıldırcın Göç Zamanı

Bıldırcınlar çulluklar gibi gece göç etmektedirler. Göç hızları, saatte yaklaşık 35 km. Olmaktadır. Bıldırcınların, kısa kuyrukları sebebi ile, diğer kuşlara kıyasla arkadan esen rüzgâra daha dayanıklı olduklarını tahmin etmekteyiz. Herhalde evrim zamanında, iki büyük denizi (Karadeniz-Akdeniz) aşabilen bu kuşların kuyruk uzunlukları azalıyor olmalı. Mesela, uzun kuyruklu olan doğal koşullara uyum sağlayamayan bireyler yok olmaktadır. Öbürleri genetik özelliklerini yavrularına aktarmaktadırlar. Örneğin, uzun kuyruğu olan bıldırcınlar vakit içinde yok olup, kısa kuyruklu olanlar da bu özelliklerini yavrularına aktarıyor olabilirler.

İstanbullu avcılar arasında eskiden bir ifade varmış. \"Poyraz gelir, lodos'ta gider\" derlermiş. Bunun açıklaması ise şöyle ki; Poyrazda inmeye mecbur olur, lodos olduğu zamanda göçlerine devam ederler. Karşıdan gelen rüzgârlara karşı göç ettiklerinin kanıtı da bu deyimde gizlidir. Kuşların bu özellikleri, havacılığın temel nizamlardan birisine yol açmaktadır. Uçaklar daima önden ve belli açılar ile yandan gelen rüzgârlara karşı kalkmakta ve inmektedirler. Bir pilotun çaresiz olmadıkça yapmayacağı tek şey, arkasından gelen rüzgâr ile kalmak ya da inmektir. Bıldırcın curnataları, keskin poyraz havalarda olmaktadır. Özellikle de yağmur var ise kanatları ıslandığı için göç etmeye devam etmeleri olanaksız hale gelmektedir.
" } ] }