{ "title": "Bıldırcın Fişeği", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/bildircin-fisegi-9964.jpg", "date": "19.01.2024 02:56:17", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Bıldırcın Fişeği, Her yeni av sezonu bıldırcın avı ile açılır. Avcılığa yeni başlayanların genel olarak ilk gittikleri av, bıldırcın avıdır. Bıldırcın avı diğer avlara nazaran daha kolaydır. Avlanma ihtimali yüksek olduğu içinde zevkli olmaktadır. Bıldırcın avı için tüfek seçiminde, diğer avlara benzer olarak 12 çaplı ve 60-65 cm namlu çifte, süper poze ya da üzerinde 5 numara şok olan yarı otomatik av tüfeği uygundur. Bıldırcın fişeği seçiminde ise düşük gramajda, yani 24 gram skeet 9,5 numara ya da 28 gram 8,9,10 numara tercih edilir.

Bıldırcın FişeğiSeçimi: Her av için olduğu gibi bıldırcın avı içinde fişek seçimi çok önem taşır. Hır seçilecek veya kendimizin dolduracağı bıldırcın fişeği yakın atış gerektiren bıldırcın avı için, hayvanı fazla deforme etmemeli, bunun gibi, çok süratli olmadan avın, uzak mesafelerde ölmesine neden olmamalı, çok fişek atılan av olması nedeniyle de bizi ve diğer avcıları sesi ve geri tepmesi ile rahatsız etmemelidir. Bütün bunları bünyesinde toplayan fabrika dolusu bir fişek edinmek imkânsız gibidir. Ama bir bıldırcın dolusu fişek ancak ve ancak avcının kendi tecrübesi ile doldurarak yaptığı deneyler ile elde edilir.

Bıldırcın FişeğiDoldurma: Standart ölçülerde bıldırcın fişeği karton kovan ve keçe tapa ile doldurulur. Ancak bu günün koşullarında bu malzemeyi bulmak imkânsız hale gelmiştir. Artık tüm avlarda, av dünyası içinde reform kabul edilen plastik kovan ve plastik tapa türü malzemeler kullanılır. Bizde bu tür malzeme ile normal standartlarda 12 Numara av çiftelerinde kullanım için (Yarım otomatik tüfekler hariç) hazırlanması gerekli bıldırcın fişeği dolusundan bahsedeceğiz.

Şimdi sırada kapsüllenen kovanlara barut koymaya gelmiştir. Burada kullanılacak olan ve adı geçen barut Mke Kurumunun ürettiği ettiği dumansız ve yivsiz av tüfeği barutudur. Unutulmaması gerek önemli durumlardan biri de Kesinlikle özellikleri bilinmeyen barutlar ile değişik türde olan barutlar karıştırılarak fişek doldurulmamasıdır. Kapsüllenmiş kovana konulacak olan barut, barut ölçeği ile 1.25-1.35 ölçülerinde olacak şekilde dökülür. Bu ölçülerde olan barut az gibi görünse de bıldırcın için yeterlidir. Kovan dibi hafif şekilde zemine vurularak barutun kovana yerleşmesi sağlanır. Daha sonra barut üstüne, (Keçe tapa olmayacağına göre) yumuşak bir plastik tapa konur. Bundan sonra yine aynı ölçekle 1.70 veya 1.90'a denk gelecek biçimde (Hassas teraziyle 28-32 gr) 9-10-11-12 numaralı saçma konur. Saçmalar plastik tapanın çok az üzerine çıkabilir. Ancak anılan gramajda saçma konulmasından sonra, kıvırma payı fazla kalırsa ara tapa konulur.

Bıldırcın FişeğiDoldururken Dikkat edilmesi Gereken Hususlar

" } ] }