{ "title": "Bıldırcın Cinsleri", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/bildircin-cinsleri-9123.jpg", "date": "19.01.2024 17:31:27", "author": "Hasan KILINÇ", "article": [ { "article": "Bıldırcın Çeşitleri, sülüngiller familyasına mensup olan bıldırcın küçük yapılı kuş türlerinin ortak adıdır. Bıldırcınlar küçük, tıknaz ve karada yaşayan kuşlardır. Yerde yuva yaparlar ve kısa mesafeli uçarlar. Japon bıldırcını gibi bazı türleri göçmen kuş olma özelliğine sahiptirler ve uzun mesafe uçabilirler.

En yaygın bıldırcın çeşitlerini tanıyalım

Avrupa Bıldırcını: Avrupanın yanı sıra Asya ve Afrikada da yaşarlar. Otluklar, mısır ve pamuk tarlaları doğal yaşam alanlarıdır. Avrupa bıldırcını göçmendir. Eylül ekim aylarında sıcak iklimlere göç ederler. Mart ve nisan aylarında ise geri gelirler. Uygun şartlar oluştuğunda yılın tüm zamanlarında yumurtlayabilirler. Bu nedenle yıllık yumurta ortalamaları 120-140 arasındadır. Bu türün en büyük özelliği dişileri kıskançtır ve erkeğin olduğu ortamda kuluçkaya yatmazlar.

Kaliforniya Bıldırcını: Su bulunan her yerde yaşayabilseler de genellikle kuzey Amerika ve güney kaliforniya'da yaşarlar. Gün doğumundan birkaç saat sonra ya da gün batımından birkaç saat önce sürüler halinde yemlenmeye çıkarlar. Bir yaşındayken üremeye başlarlar ve sadece nisan ayında ürerler. Yumurta sayıları yıllık 30-40 arasındadır.

Çin Bıldırcını: Hindistan, Çin, Tayland ve Avustralya anavatanlarıdır. Çayırlar ve otlaklar doğal yaşam alanlarıdır. Sülüngiller familyasının en küçük cinsidir. 10 haftalık olduktan itibaren üreyebilirler ve uygun ortam olduğu müddetçe yılın her zamanında yumurtlayabilirler. Bu nedenle yıllık yumurta ortalamaları 120-140 arasındadır.

Japon Bıldırcını: Güneydoğu Asya, Japonya, Tayland anavatnıdır. Etlik bıldırcın olarak bilinir. Kiloları 450-500 grama kadar çıkabilir. Uygun ortam ve sıcaklık olduğunda yıl boyunca yumurtlayabilirler. Bu yüzden yıllık yumurta ortalamaları 200'e kadar çıkabilir.

Gamble Bıldırcını: Batı Kolarado, Kuzeydoğu Kaliforniya, Batı Teksas'a kadar uzanan geniş bir coğrafyada yaşarlar. 1 yaşından itibaren üremeye başlarlar, yalnızca nisan-haziran döneminde yumurtlarlar. Bu yüzden yıllık yumurta ortalamaları 30-40'tır.

Pullu Bıldırcın: Çöllerde yaşayan pullu bıldırcın 1 yaşında üremeye başlarlar ve sadece nisan ayında ürediği ve yumurtladığı için yıllık yumurta ortalamaları 20-30'tur.
" } ] }