{ "title": "Beyaz Bıldırcın", "image": "https://www.bildircin.gen.tr/images/beyaz-bildircin.gif", "date": "20.01.2024 08:46:48", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
Beyaz Bıldırcın, Bıldırcınlar, tavuk ve sülün familyasına yakınlığıyla bilinen ve normal şartlarda doğada göçebe olarak yaşamlarını sürdüren kuşlardır. Binli yıllarda Japonya ve Çin'de önce seslerinin güzelliği için, daha sonra da lezzetli etleri ve yumurtaları için beslenmeye başlanmıştır. Günümüzde tıpkı fare ve tavşanlar gibi laboratuvar hayvanı olarak da önem kazanmışlar ve üretimi yaygınlaşmıştır. Normal olarak tüy renkleri doğada mükemmel bir kamuflaj sağlayacak şekilde kahverengi, beyaz ve krem gibi bir renk karmasına sahip olan bıldırcın türleri yanında gerek mutasyon ve gerekse de yetiştirme çiftliklerinde renklerinin ayrıştırılması suretiyle, günümüzde tek renge yakın tüylere sahip bıldırcınlar da görmek mümkün olmaktadır. Bunlardan biri de beyaz bıldırcındır.

Beyaz Bıldırcın Nasıl Oluşur?

Dünya üzerindeki bıldırcın türlerinin çoğu 2. Dünya Savaşı sırasında ortadan kalkmış, ötücü olan soy ise tamamen yok olmuştur. Savaş sonrası yeni bıldırcınlar yetiştirilmek üzere yabani bıldırcınlardan faydalanılmıştır. Yetiştirilen bu kuş sürüleri beden ağırlıkları, yumurta verimliliği ve tüylerinin rengi gibi faktörlere göre seleksiyona uğratılmıştır. Klasik bıldırcın yumurtasından elde edilen bıldırcınlar birbirinden renklerine göre ayrılmak suretiyle renkleri beyaz, açık kahverengi, koyu kahverengi ve farklı kahverengi tonları olmak üzere saflaştırılmıştır. İşte bu ağırlık ve verim olarak da iyileştirme çalışmalarının neticesinde ortaya çıkan türlerden biri de albino bıldırcın, bilinen adıyla beyaz bıldırcındır. Bu çalışmaların amacı ayrıştırılan renkleri ata olarak kullanarak farklı genotip ve fenotip oluşturmak şeklinde özetlenebilir.

Söz konusu bıldırcınlardaki Albinismus'ta (Albinizm) yetişkinlerin vücudu açık sarımtrak renkte ancak yumurtalarının kabuğu ile sarısı normal renktedir. Bütün tüylerdeki pigmentasyon (Renk maddesi) yokluğu ile açıklanabilen fenotiplerin oluşmasında beyaz tüylülük (C), eksik albinoluk (Al) ve tam albinoluk (A) genleri rol oynamaktadır. Albinoluk genleri cinsiyete bağlı ve resesesif (Çekinik) bir gen olarak bilinmektedir. Bu türde görünüşten kesin gen ayrımı bıldırcınların göz rengi incelenerek yapılabilmektedir. Beyaz tüylülükte yani c genlerine sahip olanlarda gözler normal, eksik albinolukta yani al genleri taşıyanlarda gözler pembe ve tam albinolukta yani a genleri bulunanlarda ise gözler yakut kırmızısıdır. Homozigot yani bir karakteri kontrol eden iki gen birbirinin aynı ise embriyo iken ölümlere veya kuluçka ertesinde ilk 4 günde ölümlere neden oldukları bilinmektedir.

Doğada bir beyaz bıldırcın türü olan White Bobwhite, Northern Bobwhite olarak bilinen türün doğal bir mutasyonudur. Bu türün erkek ve dişileri birbirlerine çok benzedikleri için birbirlerinden ayırt etmek çok zordur. Tek fark erkek türdeki üyelerin dişilerden biraz daha geniş bir kafa yapısına sahip olmalarıdır. Bu kuşlar kış mevsimi boyunca sürüler halinde dolaşırlar. Sürü halindeyken rahatsız edilirlerse bir anda gökyüzüne yükselen 30 ya da daha fazla kuştan oluştuğu izlenmiştir. Meksika'nın güneyine doğru ilerlendiğinde boyunlarında ve göğüslerinde beyazlıkların yoğunlaştığı Bobwhite türü bıldırcın alt soylarını görmek mümkündür.
" } ] }